Yurt dışından satın alınan bil­gisayar programları

YMMNET

Yurt dışından satın alınan bil­gisayar programları

Yurt dışından satın alınan bil­gisayar programları

Yurt dışından satın alınan bil­gisayar programlarının bedelle­ri ödenirken vergi ödenecek mi, ödenecekse, ne kadar ödenecektir?

Bu konuda Maliye İdaresi’nce yayımlanan KVK 2010/4 sayılı genelge ile düzenlemeler yapılmıştır. 

Bu düzenlemeye göre,

1- Yurt dışında yerleşik firmalar­dan ithal edilen bilgisayar prog­ramları üzerinde herhangi bir de­ğişiklik yapılmadan ve/veya ço­ğaltılmadan nihai tüketicilere satılması veya aynı şekilde işlet­mede kullanılması halinde yurt dışında yerleşik firma tarafından elde edilen kazanç ticari kazanç niteliği taşır. Bu nitelik­teki ödemeler üzerinden vergi ke­sintisi yapılmaz.

2-Yurt dışında yerleşik firmalar­dan işletmede kullanmak ve/veya müşterilere satışını yapmak üzere daha önce piyasada bulunmayan bir bilgisayar programının özel olarak hazırlatılması halinde, yurt dışında yerleşik firma tarafından elde edilen kazanç serbest meslek kazancı niteliği taşır. Bu kapsamdaki ödemeler üzerinden yüzde 20 oranında vergi kesintisi yapılır.

3-"Copyright" kapsamında bir bilgisayar programının çoğaltma, değiştirme, topluma dağıtma, gös­terme gibi haklarının satın alın­ması halinde, şirket tarafından bir gayri maddi hak elde edilmiş sayılır. Bu durumda, yurt dışında yerleşik firmaya yapılacak söz konusu gayri mad­di hak bedeli ödemelerinden yüz­de 20 oranında vergi kesintisi ya­pılacaktır. 

Eğer çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması varsa, bu çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarındaki vergi kesinti oranları dikkate alınacaktır.

Powered by Froala Editor


Yazılara Dön