Maliye de Tüccar Oldu: Katılma Payı karşılığında gelir elde ediyor.

YMMNET

Maliye de Tüccar Oldu: Katılma Payı karşılığında gelir elde ediyor.

Maliye de Tüccar Oldu: Katılma Payı karşılığında gelir elde ediyor.

7491 sayılı Kanun’un 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe giren 15’inci maddesiyle ile Vergi Usul Kanunu’na “Katılma Payı” hükmü eklenmişti. Buna göre Maliye içerisindeki Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerinde yer alan ve VUK’un 5’inci maddesi (Vergi mahremiyeti) kapsamında üçüncü kişilerle paylaşılabilecek bilgilerin, genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri dışındaki kamu kurum ve kuruluşları ve tüzel kişilerle paylaşılması karşılığında sorgu veya dönen kayıt başına 25 kuruştan az olmamak üzere katılma payı alınacaktır.

Katılma payı alınabilecek bilgiler

Maliye sistemlerinde yer alan ve üçüncü kişilerle paylaşılabilecek bilgilerin genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri dışındaki kamu kurum ve kuruluşları ve tüzel kişilerle paylaşılması karşılığında katılma payı alınacaktır.

Vergi mahremiyeti kapsamında yer almayan bilgiler ile vergi mahremiyeti kapsamında yer almakla birlikte kişilerin paylaşılmasına rıza gösterdikleri bilgiler paylaşıma konu edilebilecektir.

Kişilerin bilgi paylaşımına ilişkin rızaları ıslak imzalı, elektronik imzalı, elektronik mühürlü olarak veya Dijital Vergi Dairesi üzerinden ya da Bankacılık Kanunu ile bu Kanunla ilgili mevzuatta belirlenen usul ve esaslara göre alınabilecektir.

Katılma payı alınma esasları

Katılma payı, yukarıdaki bilgilerin genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri dışındaki kamu kurum ve kuruluşları ve tüzel kişilerle paylaşılması karşılığında sorgu veya dönen kayıt başına alınacaktır.

Katılma payı tutarı

Veriye erişim servisleri üzerinden vergi kimlik numarası ya da T.C. kimlik numarası ile yapılan sorgu başına aşağıda yer alan tabloda gösterilen tutarda katılma payı alınacaktır.

 
Paylaşılacak bilgi Katılma payı tutarı
Vergi Kimlik Numarası/T.C. Kimlik Numarası Sorgulama0,35 TL
Vergi Kimlik Numarası/T.C. Kimlik Numarası Doğrulama0,35 TL
Mükellefiyet Bilgisi0,70 TL
Vergi Levhası Sorgulama1 TL
Vergi Levhası Doğrulama1 TL
Gelir Vergisi Beyannamesi (Bilanço ve gelir tablosu ile diğer tablolar hariç)*50 TL
Kurumlar Vergisi Beyannamesi (Bilanço ve gelir tablosu ile diğer tablolar hariç)*75 TL
Katma Değer Vergisi Beyannamesi*25 TL
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi*25 TL
Geçici Vergi Beyannamesi (Gelir ve kurumlar vergisi için ayrı ayrı)*25 TL
Diğer Beyannameler*25 TL
Bilanço518,20 TL
Gelir Tablosu247,40 TL
İşletme Hesabı Özeti247,40 TL
Serbest Meslek Hesabı Özeti247,40 TL
Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannamesi Ekindeki Diğer Tablolar 50 TL
(Her bir tablo için ayrı ayrı)
Yukarıdakiler Dışında Kalan Bilgiler (Dönen kayıt başına)**0,35 TL


* Beyanname, gelir tablosu, bilanço, işletme hesap özeti, serbest meslek hesap özeti ile gelir ve kurumlar vergisi beyannamesi ekindeki diğer tablolarda yer alan bir bilgi için ilgili tutarın %20’si, iki bilgi için %40’ı, üç bilgi için %60’ı, dört bilgi için %80’i, beş ve üzeri bilgi için %100’ü oranında katılma payı alınır.

** Bu kapsamda yapılan her bir sorgu için en fazla 7 TL katılma payı alınır.

Yukarıdaki katılma payları, yeni bir belirleme yapılmadığı taktirde her yıl yeniden değerleme oranında artırılacaktır.

Katılma payının hesaplanması ve bildirilmesi

Katılma payları, takvim yılının üçer aylık dönemleri itibarıyla idare tarafından paylaşılan veriler üzerinden hesaplanacak ve üç aylık dönemi takip eden ayın sonuna kadar veri paylaşılanlara bildirilecektir. Bu bildirimler VUK’un 107/A maddesi kapsamında elektronik tebligat adresi bulunanlara elektronik ortamda, diğerlerine ise iadeli taahhütlü mektupla tebliğ edilmek suretiyle yapılacaktır.

Ödeme

Katılma payları bildirimin yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar idarenin merkez muhasebe birimine ödenecektir. Örneğin Ocak-Şubat-Mart dönemi için hesaplanan tutar Nisan sonuna kadar mükellefe bildirilecek ve Mayıs sonuna kadar ödenecektir.

Süresinde ödenmeyen katılma payı tutarları ve vade tarihleri, katılma payının vadesini takip eden 5 iş günü içerisinde, Bakanlık merkez muhasebe birimi tarafından, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip ve tahsili için ilgililerin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir.

Diğer konular

Yukarıdaki kapsamda bilgi paylaşımı yapıldığında, bilgiyi alan söz konusu kurum, kuruluş ve tüzel kişiler ile bunların çalışan ve görevlileri, bu görevlerinden ayrılsalar dahi, VUK’un 5’inci maddesinde (Vergi mahremiyeti) yazılı yasaklara uymak zorundadır. Bu kapsamda bahse konu bilgileri öğrenenler bu bilgileri ifşa edemezler ve kendilerinin veya üçüncü şahısların nef'ine kullanamazlar. 

VUK’taki vergi mahremiyetine uymaya mecbur olan kimselerden bu mahremiyeti ihlal edenler, Türk Ceza Kanunu’nun 239’uncu maddesi hükümlerine göre cezalandırılacaktır.

 

Powered by Froala Editor


Yazılara Dön