Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlaması

YMMNET

Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlaması

Günümüzde yaşanan iklim değişikliği, küresel ısınma ve doğal kaynakların azalması gibi sorunlar, işletmelerin performanslarını değerlendirirken çevresel, sosyal ve yönetişim ile ilgili risk ve fırsatların da finansal raporlara olan etkisinin önemini artırmıştır.

Kurumsal sürdürülebilirlik raporlaması, günümüzde yatırımcılar ve paydaşlar için kurumsal şeffaflığın ve çevresel, sosyal ve yönetişim kalitesinin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Finansal rapır kullanıcıları için işletme faaliyetlerinin sonuçlarına ilişkin önemli bir bilgi kaynağı olan bu raporlar, işletmelerin şeffaflık ve hesap verebilirlik açısından değerlendirilmelerine olanak tanımaktadır.

Finansal tabloların tamamlayıcısı olarak kabul edilen sürdürülebilirlik raporları işletmelerin faaliyetlerini tüm yönleriyle anlama ve işletmelerin sürekliliğine dair bilgi edinilmesine yönelik anılan aslî kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu husus işletmeler içinde geçerli olup, işletmelerin uzun vadeli değer yaratmak amacıyla çevresel, sosyal ve yönetişim faktörlerini faaliyetlerine ve karar süreçlerine entegre etmeleri gerekmektedir.

Kurumsal sürdürülebilirlik raporlaması, işletmelerin uzun vadeli başarılarını ve sürdürülebilir büyümelerini sağlamada kritik bir rol oynamaktadır. Günümüzde Avrupa Birliği başta olmak üzere çoğu ülkede gönüllülük esasına dayalı olarak işletmelerin %98’i sera gazı, yönetişim, sosyal ve diğer çevresel unsurlar başta olmak üzere çeşitli konularda raporlama yapmaktadır.

Sürdürülebilirlik raporlamasının artan önemiyle birlikte başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere çeşitli ülkelerde ilgili düzenlemelerle kurumsal sürdürülebilirlik raporlamasına ilişkin zorunlu uygulamaya gidilmiştir. Bu kapsamda 04/06/2022 tarihli ve 31856 sayılı Resmî Gazete’de 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 88’inci maddesinde yapılan değişiklikle KGK; uluslararası standartlarla uyumlu Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarını belirlemeye ve yayımlamaya, gerektiğinde değişik işletme büyüklükleri ve sektörler itibarıyla farklı düzenlemeler yapmaya yetkili kılınmıştır. Söz konusu yetki çerçevesinde, işletmelerin uluslararası alanda rekabet gücünü artırmak, paydaşlar ve yatırımcıların karar vermesini kolaylaştıracak şekilde raporlarda yeknesaklığı sağlamak amacıyla KGK; Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Vakfı (IFRS Vakfı) altında kurulan Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (ISSB) tarafından yayımlanan ve 140’tan fazla ülkede kabul gören Uluslararası Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarını benimsemiş olup, söz konusu standartları TSRS 1 “Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasına İlişkin Genel Hükümler” ve TSRS 2 “İklimle İlgili Açıklamalar” adlarıyla 29/12/2023 tarihli ve 32414 (1.M) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak mevzuata kazandırmış ve 68 alt sektöre ilişkin iklimle ilgili açıklama ve metriklerin belirlenmesi konusunda işletmelere yol gösterici bir kaynak olan “TSRS 2’nin Sektör Bazlı Uygulanmasına İlişkin Rehber” metinleri yayımlamıştır.

Belirli büyüklüğe sahip işletmeler öncülüğünde başlayacak kurumsal sürdürülebilirlik raporlamasında TSRS’lerin uygulama kapsamına ilişkin KGK Kurul Kararı alınmış ve “Kararın 3 üncü Maddesinin Birinci Fıkrasında Sayılan ve Hadlere Tabi Olan İşletmeler Listesi” başlıklı listede yer alan ve Karar metnindeki eşik değerlerden herhangi ikisini üst üste iki yıl sağlayan işletmeler 01/01/2024 tarihinden itibaren kurumsal sürdürülebilirlik raporlaması hazırlamakla mükellef tutulmuştur.

İlgili Mevzuat

TSRS 1 “Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasına İlişkin Genel Hükümler” standardı TSRS 2 “İklimle İlgili Açıklamalar” standardı TSRS 2’nin Sektör Bazlı Uygulanmasına İlişkin Rehberi Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) Uygulama Kapsamına İlişkin Kurul Kararı