Binek Otomobillerde Genel Gider Uygulaması
Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, binek otomobillere ilişkin giderlerin en fazla %70’i, gelir ve kurumlar vergisi açısından safi kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılabilecektir.
Gider kısıtlaması kapsamında olan giderler genel olarak taşıtların tamir, bakım, yakıt, sigorta ve benzeri cari giderleridir. Yapılan giderlerin işletmeye veya envantere kayıtlı ya da kiralama yoluyla edinilen binek otomobillere ilişkin olup olmamasının bir önemi bulunmamaktadır.
Finansal kiralama yoluyla edinilen binek otomobillere ilişkin, finansal kiralama konusu binek otomobillerin “Haklar” hesabında aktife alındığı dönemi izleyen dönemler için yapılan faiz giderlerinin mükellefler tarafından tercihen doğrudan gider olarak dikkate alınmak istenmesi halinde, bu giderlerin en fazla %70’i, gelir ve kurumlar vergisi açısından safi kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılabilecektir
Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununa göre taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmelerin bu amaçla kiraya verdikleri taşıtlar hariç binek otomobiller için ödenen vergiler, gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmemektedir.
- Binek Otomobilin Tanımı
- Binek Otomobillere İlişkin Kiralama Giderleri
- İndirilemeyen Kira Giderine İsabet Eden Katma Değer Vergisi
- Banka ve Sigorta Şirketleri İçin Kira Gideri
- Finansal Kiralama Yoluyla Edinilen Binek Otomobillerin Giderleri
- Bir Yıldan Uzun Süreli Kiralamalarda Uygulanacak Kira Gideri Kısıtlaması
- Günlük Binek Otomobil Kiralamasında Gider Kısıtlaması
- Serbest Meslek Erbabı Tarafından Peşin Ödenen Kira Gideri Kısıtlaması
- Binek Otomobillerin İktisabına İlişkin Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisinde Gider Kısıtlaması
- Binek Otomobillerde Genel Gider Uygulaması
- Binek Otomobillerde Amortisman Gideri
Tam Tasdik Programları
Tam tasdik tutanakları, raporları hazırlanmakta ve tüm finansal tabloları beyannameden alınarak mali analize tabi tutulmaktadır.
KDV İade Programları
KDV karşıt inceleme tutanakları, vergi dairesi bilgi ve teyit yazıları ile Mal İhracından KDV İade raporları düzenlenmektedir.
YanıtlıYorum
Türk vergi mevzuatı üzerine tüm sorularınızı yapay zeka desteği ile birlikte yanıtlıyorum.
Katma Değer Vergisi
Katma Değer Vergisi iade işlemlerine yönelik olarak KDV İade Raporları düzenlenmektedir.
E-Defterler
XML formatındaki E-Defter ve E-Belge görüntülenmesi, işlenmesi ve mali analize tabi tutulmasına yönelik programlar sunulmaktadır.
Mali Analiz
Kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden her türlü mali tablolar üretebilmekte, mali analiz işlemine tabi tutulmaktadır.
Yazılarımız
Türk mali mevzuatı ile ilgili görüş ve önerilerimizi paylaştığımız güncel yazılarımızı okumanızı önermekteyiz.