Binek Otomobillerde Amortisman Gideri
Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi hariç ilk iktisap bedeli 2025 takvim yılı için 1.100.000 TL, söz konusu vergilerin tercihen maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hâllerde, amortismana tabi tutarı 2025 takvim yılı için 2.100.000 TL’yi aşan binek otomobillerinin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla bu tutarlara isabet eden kısmı gelir ve kurumlar vergisi açısından safi kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre, aktife girdiği hesap dönemi için ay kesri tam ay sayılmak suretiyle kalan ay süresi kadar amortisman ayrılan ve amortisman ayrılmayan süreye isabet eden bakiye değerleri, itfa süresinin son yılında tamamen yok edilebilen binek otomobiller için aktife alınan yılda gider konusu yapılamayan amortisman bedellerinin tamamı, itfa süresinin son yılında amortismana esas bedel uygulamasından bağımsız olarak safi kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.
Binek otomobillere ilişkin gider olarak dikkate alınabilecek amortismana esas bedelin tespitinde, binek otomobilin iktisap edildiği tarihte yürürlükte olan tutar dikkate alınacaktır.
Örnek: Mobilya imalatıyla iştigal eden mükellef (G), ticari işletmesinde kullanmak üzere 14/6/2025 tarihinde bir adet binek otomobil satın almıştır. Otomobilin katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi dahil alış bedeli 2.600.000 TL olup, mükellef tarafından binek otomobilin iktisabı esnasında ödenen vergiler tercihen binek otomobilin maliyetine dahil edilmiştir. Mükellef (G) tarafından 2025 takvim yılında iktisap edilen binek otomobil için en fazla 2.100.000 TL’ye isabet eden kısım için ayrılan amortisman, safi kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir. Buna göre mükellefin yıllar itibarıyla kazancın tespitinde gider olarak dikkate alabileceği amortisman bedelleri aşağıdaki gibidir:
Binek otomobillere ilişkin gider olarak dikkate alınabilecek amortismana esas bedelin tespitinde, binek otomobilin iktisap edildiği tarihte yürürlükte olan tutar dikkate alınacaktır.
Yıllık amortisman tutarı (2.100.000X%20) | 420.000 TL |
---|---|
7 aylık amortisman tutarı (420.000/12)X7 | 245.000 TL |
Yıl | Amortisman Tutarı |
2025 | 245.000 TL |
2026 | 420.000 TL |
2027 | 420.000 TL |
2028 | 420.000 TL |
2029 | (420.000+175.000) 595.000 TL |
Kıst amortisman uygulamasından dolayı binek otomobillerin aktife alındığı yılda gider konusu yapılamayan 175.000 TL (420.000-245.000) itfa süresinin son yılı olan 2029 takvim yılında, o yıl için amortismana esas bedel üzerinden ayrılan amortismandan ayrı olarak safi kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılabilecektir.
Finansal kiralama yoluyla işletme aktifine alınmış ve rayiç bedel ile sözleşmeye göre kira ödemelerinin bugünkü değerinden düşük olanı üzerinden “Haklar” hesabında izlenen binek otomobillerde, aktife alınan bedelin o yıl için belirlenen amortismana esas tutarı aşması halinde, binek otomobillerin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla bu tutarlara isabet eden kısmı gelir ve kurumlar vergisi açısından safi kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.
- Binek Otomobilin Tanımı
- Binek Otomobillere İlişkin Kiralama Giderleri
- İndirilemeyen Kira Giderine İsabet Eden Katma Değer Vergisi
- Banka ve Sigorta Şirketleri İçin Kira Gideri
- Finansal Kiralama Yoluyla Edinilen Binek Otomobillerin Giderleri
- Bir Yıldan Uzun Süreli Kiralamalarda Uygulanacak Kira Gideri Kısıtlaması
- Günlük Binek Otomobil Kiralamasında Gider Kısıtlaması
- Serbest Meslek Erbabı Tarafından Peşin Ödenen Kira Gideri Kısıtlaması
- Binek Otomobillerin İktisabına İlişkin Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisinde Gider Kısıtlaması
- Binek Otomobillerde Genel Gider Uygulaması
- Binek Otomobillerde Amortisman Gideri
Tam Tasdik Programları
Tam tasdik tutanakları, raporları hazırlanmakta ve tüm finansal tabloları beyannameden alınarak mali analize tabi tutulmaktadır.
KDV İade Programları
KDV karşıt inceleme tutanakları, vergi dairesi bilgi ve teyit yazıları ile Mal İhracından KDV İade raporları düzenlenmektedir.
YanıtlıYorum
Türk vergi mevzuatı üzerine tüm sorularınızı yapay zeka desteği ile birlikte yanıtlıyorum.
Katma Değer Vergisi
Katma Değer Vergisi iade işlemlerine yönelik olarak KDV İade Raporları düzenlenmektedir.
E-Defterler
XML formatındaki E-Defter ve E-Belge görüntülenmesi, işlenmesi ve mali analize tabi tutulmasına yönelik programlar sunulmaktadır.
Mali Analiz
Kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden her türlü mali tablolar üretebilmekte, mali analiz işlemine tabi tutulmaktadır.
Yazılarımız
Türk mali mevzuatı ile ilgili görüş ve önerilerimizi paylaştığımız güncel yazılarımızı okumanızı önermekteyiz.